interior-Tina Rugelj_foto-Janez Marolt_Projekt R_01.jpg
interior-Tina Rugelj_foto-Janez Marolt_Projekt R_02.jpg
interior-Tina Rugelj_foto-Janez Marolt_Projekt R_03.jpg
interior-Tina Rugelj_foto-Janez Marolt_Projekt R_04.jpg
interior-Tina Rugelj_foto-Janez Marolt_Projekt R_05.jpg
interior-Tina Rugelj_foto-Janez Marolt_Projekt R_06.jpg
_interior-Tina Rugelj_foto-Janez Marolt_Projekt R_04a_3.jpg
interior-Tina Rugelj_foto-Janez Marolt_Projekt R_07.jpg
interior-Tina Rugelj_foto-Janez Marolt_Projekt R_08.jpg
interior-Tina Rugelj_foto-Janez Marolt_Projekt R_09.jpg
interior-Tina Rugelj_foto-Janez Marolt_Projekt R_10.jpg
interior-Tina Rugelj_foto-Janez Marolt_Projekt R_11.jpg
interior-Tina Rugelj_foto-Janez Marolt_Projekt R_12-2.jpg
AP N_section_interior-Tina Rugelj.png

HIŠA R / HOUSE R

Slovenija, Gorenjska

2018

interier / interior: Tina Rugelj, Brina Vizjak

arhitekturna prenova / architectural rennovation: Tina Rugelj, Brina Vizjak

sodelavci / associates: Urška Škrap

foto / photo: Janez Marolt

Racionalno udobje

Hiša, v kateri nas je vodilo toplo alpsko vzdušje in posodobitev prostorov za večje udobje, je postavljena v idilično alpsko pokrajino s čudovitimi pogledi na gore. 

Navzven smo ohranili izgled brunarice in gabarite, nova okna na obstoječem temnem lesenem ovoju pa uokvirjajo vrhove od Mojstrovke do Jalovca. Vrhove v silhueti hiše posnema nadstrešek za avto, nujen dodatek za zimsko količino snega. 

V prijetni notranjosti je bil cilj prenove posodobitev funkcionalnosti: tloris smo preuredili v tri spalnice z dvema kopalnicama in igralnico oziroma sobo za goste. Tudi tukaj smo ohranili leseno konstrukcijo in opaž, stene pa izolirali in obložili z mavčnokartonskimi ploščami z belim opleskom in tako optično povečali prej temen prostor.

Prostori so zasnovani pametno in racionalno; kuhinjski otok omogoča več delovne površine, dostop v kuhinjo iz vseh strani in odprtost prostora. Staro peč smo prenovili in ji spremenili obliko, da se ob hladnih zimskih dneh na njej lahko tudi kdo pogreje, pa smo jo zgoraj obložili. Dodali smo kaminska vratca za romantično opazovanje plamena. 

Izkoriščen je prav vsak kotiček. V sobah smo namestili velike postelje s shranjevalnimi površinami pod njimi, v nišah ali na policah ob njih. Večjo dimenzijo spalnicam dajejo tudi nova okna, ki nad posteljami omogočajo opazovanje zvezdnatega neba.

 

/ Rational comfort

The house where the guiding principle was warm Alpine atmosphere and modernization of rooms for greater comfort is set in an idyllic Alpine landscape with wonderful views of the mountains.

On the outside, we preserved the look of the cottage and the gabarit. Its new windows on lightweight dark wood frame the peaks from Mojstrovka to Jalovec. The car roof imitates the silhouette of mountaintops, a necessary addition due to amount of snow in the winter.

In the pleasant interior, the goal of renovation was to upgrade the functionality: the floor plan was rearranged to three bedrooms with two bathrooms and a playroom / guestroom. We preserved the wooden construction and panelling, insulating and lining the walls with plasterboard panels and white paintwork that optically made the space bigger.

The spaces are smart and rational: the kitchen island offers more workspace and provides access to the kitchen from all sides. We renovated the old furnace and changed its shape, allowing one to make him/herself warm on top of the furnace on a cold winter day. We added a fire door that enables one to watch the flickering of flames.

We took advantage of every corner; in the bedrooms we installed large beds with storage space beneath them, in niches or on shelves beside them. The bedrooms get a new dimension with the addition of sky windows, allowing the observation of the starry sky above the beds.